Tips Kewangan untuk Raya Balik Kampung – Muhammad Naseef

Naseef

[TAK PERLU BALIK KAMPUNG, OHHH NOOOO]
DIPERSILAKAN BACA SEMUA.
Satu kenyataan dalam rancangan pagi menyatakan ‘xperlu balik kampung’ di musim raya. Pada hemat saya, dia tak perlu menyentuh isu sensiviti kekeluargaan dan kita juga kawal emosi agar pahala puasa tidak terkurang sbb orang lain.

Bagi yang melenting carut bagai tu harap ingat anda berpuasa.

Cuma saya nak share pengurusan kewangan saya berkenaan bajet balik kampung.
Perkara penting balik kampung.

1. Servis kreta

2. Minyak

3. Toll

4. Makan

5. Etc2.

Perkara pertama saya buat adalah selepas raya tahun lepas saya saving khusus untuk balik kampung iaitu rm50 pada tiap2 bulan hijrah equal to rm550(11 bulan hijrah)
Cost yang terlibat

1. Petrol = Rm 150 (pergi balik utk kreta viva je, klau kreta anda bsar dan power maka besar la LIABILITI anda kat sni)

2. Toll = Rm 30 (pergi balik, beza ikut highway mana anda lalu.saya tak banyak lalu highway)

3. Servis kreta = Rm 200(utk kreta viva sahaja, klau kreta anda bsar dan power makin bsar la jumlah lat sni)

4. Makan = Rm 50(biasanya kurang rm30)

5. Etc = Rm 70 balance

Ini tidak termasuk kos kecemasan. Dan kos lain. Jika kos anda makin tnggi. Lebihkan saving pada 11 bulan hijrah tu.
Cukup la kot sni.masing2 dah besar boleh fikir.

Lagi Artikel Menarik :

1- #TipsSifu : Tips Membeli Rumah 

2- #TipsSifu : Pasang Aircond. Cara Mengira Kos Bayaran Aircond Bulanan

3- #TipsSifu : Apa Beza Pelaburan & Simpanan

4- #NasihatSifu : Apabila Berbual Dengan Kawan Kawan..

5- #SharingSegment : Pekerja Yang Datang Lambat, Tapi Superb Part 2  

6- #SharingSegment : Pekerja Yang Datang Lambat, Tapi Superb Part 1

7- Kisah Seorang Pendoa

8- Mr Vios Vs Mr Estima

9- Pelaburan Yang Memberi Kesan Pada Masa Panjang

10- Aset Terpenting Yang Tidak Di Sedari

11-Melaburlah Dengan Cemerlang

 

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s