Medical Standby ; Dr Bius. (Awas, Panjang !!)

team medical
.
Minggu lepas, saya sertai team medical standby, ikut hati macam tak pergi, tapi ust yg mengajar saya quran suruh..tak sedap pula nak tolak. hah !! terjujur pula :p
.
Kebetulan dalam group saya ada seorang Dr Bius yang sertai team TSI, yang baru sahaja lulus exam CUTE.
.
Saya tanyakan beliau beberapa soalan :
.
1- Nak sambung kepakaran?
2- Nak menjadi Financial Planner berlesen?
3- Adakah memilih bidang ini sebagai menambah side income?
.
Dan cadangan saya adalah mungkin terbaik untuk beliau lupakan sahaja. Kenapa?
.
1- Dr Bius memilih untuk menyambung kepakaran.
.
Sekiranya menyambung kepakaran klinikal, mungkin yang terbaik bukanlah untuk menyertainya bidang kewangan seperti menjadi UT consultant sahaja.Lebih baik fokus kepada kepakaran klinikal yang diinginkan. Masa lebih baik diletakkkan dan ditumpukan sepenuhnya untuk tujuaan itu.
.
2- Memilih menjadi Financial Planner, menuntut masa dan komitment berpanjangan. Mungkin Sepanjang Hayat. Ini kerana, FP bertanggungjawab untuk monitor portfolio pelaburan pelabur selama mugkin. Bukan Pelaburan sahaja sebenarnya tetapi kesihatan kewangan keseluruhannya.
.
Selain itu, perlu mengekalkan CPE dan CPD point yang turut memakan belanja, latihan dan masa yang banyak.
.
3- Menyertai bidang ini tidak berbaloi untuk seorang doktor untuk hanya untuk mendapatkan komisyen sebagai side income. Komisyen UT dengan margin yg kecik sangat tidak berbaloi sekiranya dibandingkan dengan part time lokum. Lebih lebih lagi dengan pengenalan fintech.
.
Daripada mengharapkan komisyen sebagi UT Consultant, ada baiknya pulun lokum selama beberapa tahun dan mulakan melabur untuk pasif income dan menambahkan kekayaan. Pastinya bayaran lokum lebih stabil dan lebih berbaloi berbanding menjadi UT Consultant biasa.
.
Untuk seorang client, seorang doktor mungkin memerlukan 1=2 jam untuk penerangan yang cukup jelas dgn komisyen yang tidak seberapa, ada baiknya sekiranya doktor tersebut fokus pada Lokum, Medical card dan life Takaful sebagi side income.
.
Tetapi pada pendapat saya memilih untuk melabur dalam hartanah atau apa intrumen dengan menggunakan kapital yang diperolehi dari locum, gaji dan insentif sebagai pakar adalah jauh lebih baik kerana tidak terikat dengan sesiapa berbanding menjadi Financial Planner, Unit Trust Consultant, Takaful Agent dan lain2.
.
###
.
Apapun ini sebagai pendapat sahaja, mungkin salah dan tidak tepat, boleh saja disanggah.
.
Sekiranya tetap berminat untuk menjadi pakar klinikal dan masih sahaja berminat untuk sertai. Istiqamahlah. Harapnya bukan separuh jalan.
.
Kepakaran klinikal lebih afdal daripada memilih bidang kewangan. Tak semua orang mampu mengharungi cabaran menjadi sekolah perubatan. Jika mampu sambunglah lagi.
.
Tentang portfolio sendiri, Doktor pakar lebih baik mendapatkan khidmat financial planner daripada terkejar2 mendapatkan lesen Financial Planner yang memakan ribuan ringgit juga masa.
.
###
.
Jadi kenapa saya memilih untuk aktif dalam industri Kewangan?
..
bersambung :

Advertisements

FAME Account Reset

Step 1: Click the “Forgot Password”

Step 1

Step 2: Click “By One Time Password(OTP) via SMS”Step 2

Step 3: Key in your Full Name, NRIC No and User ID. If you dont remember your User ID call : 03 2783 0200

Step 3

Step 4: Key in your New Password, Confirm New Password and click on “Request Security Code”

Step 4

Step 5: It will appear pop-up window that the system have send the code to your registered phone number. Once received, key in the Security code and click submit.

Step 5

Step 6: You may login with new password.

Step 6

PMB SAF

Assalamualaikum,

Baru baru ini ramai yang bertanya kepada saya tentang Dana Unit Trust PM* Shariah Aggresive. Seperti namanya juga fund ini sangat aggresive. Membeli dana-dana yang undervalue dan menjual dengan cepat.

Fund PM* Shariah Aggresive ini sesuai untuk mereka yang mahukan Keuntungan tinggi dan mampu menghadapi risiko yang agak tinggi.

Fund ini melaburkan dananya di Bursa Malaysia dan merupakan Dana Tempatan.

Tahu tak, dana ini Tahun lepas, dana ini pernah mencatat annualized return sebanyak 14% untuk 5 tahun? menarikkan, jumlah dua kali ganda berbanding Tabung Haji. Adakah Tabung Haji tidak baik? Tak !! Tabung Haji mempunyai matlamat yang berbeza iaitu sipanan untuk menunaikan rukun Islam iaitu Haji.

Bagaimana pun, tahun lepas dana ini telah mengalami kerugian sebanyak 14.06%. Banyakkan? Tetapi jika melihat kepada keuntungan pada tahun tahun sesudahnya saya simpulkan dalam Gambar di bawah :

pmb-shariah-aggresive

Tetapi anda perlu tahu !! Pada awaltahun ini sehingga tarikh 3/3/17 Fund ini telah pick up sebanyak 10.11 %?

Sekiranya anda melihat pada tahun tahun terdahulu, seperti tahun 2014 dan tahun 2010, Fund ini meningkat dengan drastik, sperti tahun 2015 sebanyak 35.16% dan pada tahun 2013 sebanyak 47.91%. Gila kan!! Fund mana lagi yang dapat memberikan pulangan sebanyak ini?

Berbaloi sangat dengan risiko yang anda ambil !!

Azhari Zhahir
Financial Adviser Rep.
The Sophisticated Investor
019 6533321

BACA : Unit Trust, Apa yang perlu anda tahu…

 

5 FAKTA BERKENAAN PRS. YANG TERAKHIR TU RAMAI YANG TAK TAHU!

1. KENAIKAN INSENTIF

Kerajaan akan memberi kenaikan insentif PRS pada 2017-2018 daripada RM500 kepada RM1,000 bagi mereka yang berumur 20-30 tahun dan buka akaun PRS dengan jumlah minimum RM1,000.

Wow, dump RM1,000 dapat RM1,000? Keuntungan 100%!.

Melabur dalam saham pun belum tentu dapat keuntungan 100%, kalau kena caranya insyaAllah boleh dapat.

2.PENGECUALIAN CUKAI

Bukan itu sahaja, malah anda boleh dapat pengecualian cukai pendapatan sehingga RM3,000 per individu. Jadi, manfaatkan peluang ini untuk menggandakan duit anda disamping dapat mengurangkan cukai anda. Continue reading “5 FAKTA BERKENAAN PRS. YANG TERAKHIR TU RAMAI YANG TAK TAHU!”

10 Most Popular Funds in December 2016

retire-as-millionaire

  1. 1Manulife Investment Progress Fund

Morningstar Category: Equity – Malaysia Mid/Small-cap
Morningstar Rating (2016-11-30):

  1. Kenanga Growth

Morningstar Category: Equity – Malaysia Mid/Small-cap
Morningstar Rating (2016-11-30):

  1. Eastspring Investments Small-cap Fund

Morningstar Category: Equity – Malaysia Mid/Small-cap
Morningstar Rating (2016-11-30):

  1. CIMB-Principal Asia Pacific Dynamic Income Fund

Morningstar Category: Equity – Asia Pacific ex-Japan
Morningstar Rating (2016-11-30):

  1. Affin Hwang Select Income Fund

Morningstar Category: Blended – Conservative
Morningstar Rating (2016-11-30):

  1. Eastspring Investments Dana al-Ilham

Morningstar Category: Equity – Malaysia Large-cap (Syariah)
Morningstar Rating (2016-11-30):

  1. Manulife Investment Asia-Pacific REIT Fund

Morningstar Category: Property – Indirect Asia
Morningstar Rating (2016-11-30):

  1. Manulife Investment Dividend Fund

Morningstar Category: Equity – Malaysia Income
Morningstar Rating (2016-10-31):

  1. Manulife Investment Regular Savings Fund

Morningstar Category: Equity – Malaysia Large-cap
Morningstar Rating (2016-11-30):

  1. CIMB-Principal Global Titans Fund

Morningstar Category: Equity – Global
Morningstar Rating (2016-11-30):

10 Most Popular Funds in January 2017

 

bloomberg-17-january-2017

  1. Eastspring Investments Small-cap Fund

Morningstar Category: Equity – Malaysia Mid/Small-cap
Morningstar Rating (2017-01-31):

  1. Affin Hwang Select Income Fund

Morningstar Category: Blended – Conservative
Morningstar Rating (2017-01-31):

  1. Kenanga Growth

Morningstar Category: Equity – Malaysia Mid/Small-cap
Morningstar Rating (2017-01-31):

  1. Europe Equity Growth

Morningstar Category: Equity – Country Focus

Morningstar Rating (2017-01-31):Not Rated

  1. RHB Islamic Bond Fund

Morningstar Category: Bonds – Malaysia (Sharia)
Morningstar Rating (2017-01-31):

  1. CIMB-Principal Asia Pacific Dynamic Income Fund

Morningstar Category: Equity – Asia Pacific ex-Japan
Morningstar Rating (2017-01-31):

  1. Eastspring Investments Dana al-Ilham

Morningstar Category: Equity – Malaysia Large-cap (Syariah)
Morningstar Rating (2017-01-31):

  1. CIMB Islamic DALI Equity Growth

Morningstar Category: Equity – Malaysia Large-cap (Sharia)
Morningstar Rating (2017-01-31):

  1. CIMB-Principal Global Titans Fund

Morningstar Category: Equity – Global
Morningstar Rating (2017-01-31):

  1. CIMB-Principal Greater China Equity Fund

Morningstar Category: Equity – Greater China
Morningstar Rating (2017-01-31):

Aleppo Syria, Disinformation, Misleading dan Unit Trust / Amanah

kereta.jpg

Sebagai mana dalam krisis diallepo, dalam kewangan juga tidak terlepas dengan misleading dan disinformation. Niat asal penulis? WalluAlam.

Dalam pelaburan unit trust, kita harus tahu pelaburan adalah medium to long term iaitu sekurang2nya 3 tahun. Bukan pelaburan shortterm Kerana itu Membandingkan instrumen lain dengan Unit Trust dengan Mengambil return 1 tahun atau YTD perlu dipersoalkan.

Pelaburan yang patuh shariah tidah boleh menjamin keuntungan. Rugi pasti dan untung belum tentu. Kecuali sesuatu dana itu di jamin oleh kerajaan atau pelaburan tersebut tidak patuh shariah.

Sebab itu disebutkan past performance tidak akan menentukan future performance tetapi ini tidak bermaksud kita harus melabur dalam dana yg sudah bertahun2 rugi dan baru ditubuhkan.

Sebagai contoh seorang kawan saya melabur di beberapa dana baru dan ini adalah tahun ke empat ianya mengalami kerugian. Tidak termasuk trustee fee dan management fee. Saya menasihatkan dia untuk keluar kerana selain dari kerugian yang dialami, fund tersebut tidak memenuhi selera risk tolerance beliau dan pada umur muda sebegitu 70% portfolio beliau sepatutnya diletak ditempat lebih berisiko dengan keuntungan tinggi seperti equity fund. Pelaburan beliau sebanyak 5 angka tidak berbaloi diuruskan sebegitu. Sebab itu jugalah, pada usia muda pelaburan regular sebanyak rm 100 dan 200 di dalam dana equity sebenarnya peratusannya sangat sikit jika saya banding denga purata pendapatan pelabur2 saya sekarang.

Untuk makluman PMB shariah aggresive dan Eastspring Dana Ilham adalah contoh unit amanah jenis ekuiti yang terus dilaburkan dibursa saham.

Selain melihat past performance kita harus melihat kepada rating consistency dana pelaburan kita. Seperti contohnya Dana ilham mempunyai rating 4/5 untuk consistency pelaburan berbanding Public Islamic Oppurtunity Fund 3/5 dengan annualized return yg lebih rendah Dan dana ilham mempunyai rekod terbaik untuk 10 tahun. Bukan senang untuk untung secara consistent selam 10 tahun. PMB shariah aggresive pula mempunyai rating 1/5 tetapi risiko yang diambil berbaloi dengan annualized return dana tersebut.

Islam menyebut al ghunm bil ghurm atau bermakna keuntungan itu berkadaran dengan risiko yang diambil.

Benar untuk 1 year performance dan YTD kedua2 dana ilham dan PMB mengalami kemelosotan. Tetapi saya melihat ianya dalam julat yg masih boleh diterima. Saya secara personal melatak 10% untuk dana ilham dan 20% untuk PMB SAF mengikut volatility fund tersebut. Boleh semak di FAME sebagai bukti transparensi kami.

Perlu diingatkan Dana Ilham dan PMB adalah antara beberapa sahaja yg masih mengekalkan keuntungan untuk 5 years annualized return dikala dana2 lain secara istiqamah rugi.

Dato/datin/Dr/tuan/puan boleh memilih untuk .
1- keluar
2- simpan
3- tambah

Perlu diingat memilih untuk keluar sebelum tempohnya, objektif pelaburan tidak akan tercapai lebih2 lagi sebelum 3 tahun.

Paling tidak. Biarkan sahaja dana tersebut berkembang dan jgn usik sehingga matlamat pelaburan tercapai dan masanya sampai.

Dan ketika value unit rendah ini sebenarnya adalah masa terbaik untuk avarage down the loses n menambah pelaburan.

Sesiapa yang pernah follow FB Azhari Hiddleston akan dapati ketika PMB mengumumkan dividen, price unit berkurang dan saya terus menambah pelaburan di dana tersebut sebagai hint untuk soft buy call, hasilnya, portfolio saya perform 3% more than kawan2 lain yg menlabur dalam dana yg sama iaitu dana ilham dan pmb saf.

Akhir kata selamat tahun baru.
Semoga bersama sama mencipta pelaburan yg lebih baik.

10 Unit Trust Fund Yang Paling Popular Pada November 2016

  1. Manulife Investment Progress Fund
    Morningstar Category: Equity – Malaysia Mid/Small-cap
  2. Kenanga Growth
    Morningstar Category: Equity – Malaysia Mid/Small-cap
  3. Eastspring Investments Small-cap Fund
    Morningstar Category: Equity – Malaysia Mid/Small-cap
  4. CIMB-Principal Asia Pacific Dynamic Income Fund
    Morningstar Category: Equity – Asia Pacific ex-Japan
  5. Affin Hwang Select Income Fund
    Morningstar Category: Blended – Conservative
  6. Manulife Investment Asia-Pacific REIT Fund
    Morningstar Category: Property – Indirect Asia
  7. Eastspring Investments Dana al-Ilham
    Morningstar Category: Equity – Malaysia Large-cap (Syariah)
  8. Manulife Investment Regular Savings Fund
    Morningstar Category: Equity – Malaysia Large-cap
  9. Manulife Investment Dividend Fund
    Morningstar Category: Equity – Malaysia Income
  10. CIMB-Principal Greater China Equity Fund
    Morningstar Category: Equity – Greater China