#TipsSifu : FB Ads dan kamikaze cara saya

raja kamil

FB Ads dan kamikaze cara saya.
1. bajet ads saya ialah, keuntungan satu atau dua produk
2. katakan satu jualan, untung RM50. So, bajet FB Ads saya ialah, RM50 ke RM100 (1 atau 2 jualan)
3. Saya buat ads, untuk buat jualan (selling post)
4. Dapat satu jualan, kos dah cover
5. Katakan dah spend RM100, tapi tak de jualan juga, maka, saya stop iklan
6. Kalau #5 terjadi, maka, saya rugi RM100.
7. Kalau untung macam mana? Katakan, saya baru spend RM10, tapi dah dapat jualan.
8. Maka, saya akan teruskan je iklan tu, sampai bajet RM50 habis
9. Lepas tu, saya buat kajian terhadap ads tu.
10. Saya kaji, effectiveness iklan saya tu. Age apa? Location mana? Jantina apa?
11. Then, saya up balik iklan tu, tapi, guna setting yang paling effective tadi.
12. Run, satu kali lagi, bajet RM50.
13. Lepas tu, rinse and repeat je. Kalau berterusan hasilkan jualan, saya set continuous je iklan tu
14. Saya akan set, every week atau every month, sekali saya akan tengok performance jualan vs kos iklan, kalau ok. Saya teruskan je iklan tu lagi
15. Kalau dah tak ok, saya analisa iklan sedia ada, dan test kat copywriting yang baru.
16. Kadang-kadang, sales takde, sebab iklan dah basi.
17. Cara saya, saya akan pastikan frequency ads tu, tak lebih daripada 2.00
18. Kalau lebih, maksudnya, saya dah kena tukar iklan lain. (at least, tukar gambar lain)
19. Oh ya. Kalau anda kerap buat ads, mungkin anda perasan, yang sekarang ni, kita tak boleh mention ‘FB, Facebook, Instagram’ dalam post dan gambar. Kalau tak, iklan tak approve.
Itu je lah update.

RAJA KAMIL
https://www.facebook.com/rajakamil

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s